Vaste nummers in Nederland

Nederland kent sinds 1930 vaste nummers. Het begon toen met een 4-cijferig telefoonnummer in Amsterdam. Sindsdien is het gebruik van vaste nummers blijvend gestegen. In dit artikel staat wat meer informatie over deze vaste nummers.

Vaste nummers in hun huidige vorm

In 1995 werd met behulp van operatie Decibel alle vaste nummers omgezet naar de nieuwe structuur. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een drie- of viercijferig netnummer welke aangeeft bij welke regio een nummer hoort. Dit nummer wordt vervolgens gevolgd door een unieke nummercombinatie van zes of zeven nummers, waardoor een telefoonnummer (inclusief de eerste nul in het netnummer) in totaal uit 10 cijfers bestaat.

Sinds 2009 bestaan er ook 085 en 091 bedrijfsnummers. Deze zijn in het leven geroepen voor bedrijven welke onafhankelijk van een bepaalde regio willen opereren.

Alle vaste nummers zijn in beheer bij de ACM (voorheen OPTA). De ACM houdt daarnaast ook toezicht op de regelgeving omtrent vaste telefonie en is gerechtigd om boetes op te leggen wanneer telecombedrijven zich niet houden aan de geldende telecommunicatiewet.

De geografische verdeling van netnummers

De verdeling van de geografische gebieden van netnummers is iets van terug gaat naar de jaren vijftig. Toen werd de volgende verdeling aangehouden:
– 010 Rotterdam
– 020 Amsterdam
– 030 Utrecht
– 040 Eindhoven
– 050 Groningen
– 080 Nijmegen

Dit gaf in de loop der tijd echter problemen omdat de regio Rotterdam (mede door de groei van Den Haag) geen 010 nummers meer tot zijn beschikking had. Hier werd toen een nieuwe serie (070) voor aangemaakt. Vanaf 1980 werd het door technologische ontwikkeling ook mogelijk om het derde cijfer van het netnummer te veranderen. Hierdoor werden nummers als 079- (Zoetermeer) en 038- (Zwolle) mogelijk. Later zijn ook nog netnummers van vier cijfers toegevoegd (Bijvoorbeeld 0174- Westland).

In de huidige verdeling van de netnummers zijn de oorspronkelijke regio’s nog terug te vinden. Zo is een 04- nummer gekoppeld aan Zuidoost Nederland, en een 02- nummer aan de regio Amsterdam.

Speciale vaste nummers

Naast de eerdere beschreven 085 bedrijfsnummers, welke regio onafhankelijk zijn, bestaan er nog meer speciale types vaste nummers. Zo zijn er gratis te bellen telefoonnummers (0800 nummers), welke veel worden gebruikt voor een helpdesk of ledenwerving. Daarnaast zijn er ook vaste nummers waarvoor je extra moet betalen (0909- 0900 en 0906 nummers). De kosten van dit nummer kan per minuut of per gesprek zijn.

Ook hebben gemeentes een speciaal vast nummer. Dit is 14 met daarachter het netnummer van de betreffende gemeente, zo is 14070 het nummer van de gemeente Den Haag. Hiermee zijn gemeentes de enige welke een telefoonnummer van vijf cijfers kan hanteren.

Geïnteresseerd?

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Offerte aanvragen